عصب کشی دندان یا درمان کانال ریشه از متداولترین درمان های دندانپزشکی است که بی اغراق  همه افراد دست کم یک بار آن را تجربه می کنند. در معالجه مجرای ریشه دندان مواد عفونی درون مغز دندان برداشته می شود تا آسیب های احتمالی از میکروب دندان جلوگیری شود. در واقع اینگونه گفت مواقعی که دندان دچار آسیب دیدگی میشود و شروع به درد میکند بنا برتشخیص دکتر به جای کشیدن دندان میتوان از عصب کشی دندان استفاده کرد و درد آن را درمان کرد تا دندان از بین نرود و سالم بماند.

عصب کشی
عصب کشی دندان

عصب کشی دندان چقدر طول میکشد

اغلب افراد این باور را دارند که به محض احساس دندان درد باید آن را فورا عصب کشی کنند ولی این دیدگاع  درست نیست . شما باید فورا به پزشک مراجعه کنید و بدان معنی  نیست که باید عصب کشی در همان جلسه صورت پذیرد. عصب کشی دندان اغلب بین 1 تا 3 جلسه طول میکشد و این مدت باید دارو های تجویز شده را استفاده نمایید.

همانطور که اشاره شد معمولا درمان عصب کشی از یک تا سه جلسه طول می کشد اما توصیه میشود در همان جلسه اول درمان به پایان برسد زیرا اگر درمان به تعویق بیوفتد ممکن است دندان بیمار دچار عفونت شود. لذا به منظور جلوگیری از عفونت ،روکش کردن دندان را بلافاصله بعد از عصب کشی دندان انجام می دهند.

عصب کشی دندان جلو

دندان های جلویی در اشخاص اهمین بالایی دارند.و علاوه بر جایگاه مهمی که در خوردن و تغذیه دارند در زیبایی افراد نیز تاثیر فوق العاده ای دارند و تا جای ممکن در صورت پوسیدگی آن ها کشیدن آنها باید آخرین راه حل باشد. عصب کشی دندان جلو به دلیل کمتر بودن کانال و … راحت تر از دندانهای دیگر است.

مراحل عصب کشی دندان و روش انجام آن

عصب کشی دندان در هر فرد و هر دندان متفاوت است

اولین مرحله معاینه و بی حسی دندان پوسیده

در آغاز پس معاینات اولیه توسط متخصص دندانپزشکی و پس از تایید آن که بیمار نیاز به درمان عصب کشی دندان دارد، یک آمپول بی حسی به محل انجام عصب کشی تزریق میشود تا در طی درمان بیمار هیچ دردی را احساس نکند.

مرحله دوم برداشتن قسمت از بین رفته دندان

در این مرحله پوسیدگی دندان برداشته می شود تا به وسیله آن بتوانند به کانال های ریشه دندان دست یابند در مرحله بعد پالپوتومی انجام میشود. پالیوتومی به معنی سوراخ کردن سقف پالپ است. این کار باعث جاری شدن خون داخل پالپ شده که فشار داخل را کاهش میدهد و در نتیجه درد بیمار کاهش پیدا می کند.

مرحله سوم تمیز کردن و استفاده از آنتی بیوتیک

محتویات کانال ریشه به طور کامل تخلیه  می شود و برای آنکه هیچ میکروبی درون آن باقی نماند درون کانال را شستشو می دهند. بعد از آن که با آب و مواد ضد عفونی درون کانال ریشه به خوبی شستشو داده شد باید جای دندان را به شکل اولیه آن در آورند.

مرحله چهارم پر کردن دندان

پر کردن کانال ریشه و شکل دادن به مرحله آخر عصب کشی دندان است. با یک سوهان کوچک شکل دهی کانال صورت می گیرد، ابتدا با محلول شستشو عفونت زدایی می کنند و میله های بسیار نازک به نام گوتا که از جنس پلاستیک هستند به همراه سیلر درون حفره ریشه دندان قرار می دهند. برای ترمیم عاج دندان از ماده ای به نام آمالگام یا کامپوزیت که با مواد دیگر واکنش نمی دهند و سازگار با بدن هستند، برای شکل گیری عاج دندان استفاده می کنند.

عوارض عصب کشی دندان

عصب کشی و درمان ریشه نیز همانند هر روش دیگر درمانی دارای یک سری معایب و عوارضی است که هر بیمار باید به طور کامل از آن ها مطمعن باشد و در انتخاب روش درمانی خود دقت کند.  برخی از این موارد شامل موارد زیر هستند.

احتمال شکستن دندان عصب کشی شده

دندانی که عصب کشی شده در واقع تضعیف شده است و قدرت و استحکام سابق را ندارد و لذا امکان شکستن آن نیز وجود دارد. .جود سنگ در غذا یا خوردن غذا یا میوه های سفت ممکن است به شکستگی قسمتی یا بخش بزرگی از دندانی که مورد عصب کشی شده است شود.

ایجاد عفونت در لثه

زمانی که پزشک برای درمان ریشه کانال ها را باز میکند هوا به درون آن ها راه می یابد و این خطر هست که  میکروب ها نیز به کانال ها نفوذ کنند با اینکه با استفاده از آنتی بیوتیک میتوان تا حد بسیار زیادی از عفونت دندان پیشگیری کرد ولی این خطر نیز شما را همچنان تهدید میکند و امکان عفونت وجود دارد.

چند روز بعد از عصب کشی دندان را پر کنیم

سوالی که بیماران زیادی از پزشک میپرسند دقیقا همین است باید همزمان با عصب کشی پر شود؟ چند روز زمان میخواهد؟ و سوالات مشابه. همانطور که در قسمت های بالا برایتان توضیح دادیم بعد از اینکه ریشه دندان درمان میشود کانال های آن باز میماند و راه مناسبی برای وجود باکتری به آن است که جهت جلوگیری از این مورد باید دندان را پر کرد. این به تشخیص پزشک است که همان لحظه میتوان این کار را انجام داد یا به زمان بیشتری نیاز دارد.

اطفال